Budavári Beszélgetések
Lányi Béla - 2016. április 29.
"Van a kereszténységnek esélye"


 
Lányi Béla 1987-ben, Ausztriában lépett be a verbita missziósrendbe, melynek hivatalos neve Isteni Ige Társasága (Societas Verbi Divini, SVD). A rendi képzés után örökfogadalmat tett, mint missziós szerzetestestvér -a szerzetesrend gyakorlati tevékenységgel foglalkozó tagjai-.
Missziós kiküldetése a volt Szovjetunióba szólt, Fehéroroszországba. Négy egyházmegye építési igazgatójaként az egyházi infrastruktúra helyreállításában vett részt. Hétéves fehéroroszországi munka után továbbképzésre küldte a Társaság az Egyesült Államokba, majd néhány évig Magyarországon dolgozott. Innen küldték ki a Fülöp-szigetekre, ahol a missziós szerzetesrend egyetemén dolgozik. Építészeti szaktárgyakat és hittant oktat. 

A beszélgetésnek több aktualitása  is volt. A Budapestiek számára a legfontosabb valószínűleg az volt, hogy Cebuban, az ottani Világkongresszuson jelentették be, hogy Budapest ad otthont a következő Eukarisztikus Világkongresszusnak. 

A másik különleges aktualitás, hogy Fülöp-Szigetek bekerült a világ leggazdagabb országainak listájában a felső ötödbe. (Magyarország a középmezőnyben van).  Ez a gazdagság ugyan megoszlik a nagy lélekszámú országban, de félezer év gyarmatbirodalmi megszállás megszűnése után ötven évvel már stabil. Fülöp-szigetek Ázsia egyetlen katolikus országa,mely gazdaságában, hitében, lélekszámában egyaránt kiemelkedően fejlődve már több mint 100 millió keresztény otthona.