Meghívó
Budavári beszélgetések a plébánián (Országház u. 14.-ben). 
2022. június 9.-én csütörtökön 19h-tól vendégünk Lányi Béla SVB verbita szerzetes. 
 
A Budavári Beszélgetések 22 éve tartó sorozatában eddig közel 200 vendégünk munkáját, példaértékű életét, családjukat ismerhettük meg, hitükről tettek tanúságot.
Vendégünk többsége sok szállal kapcsolódik a katolikus közösségünkhözBudai várnegyedhez, még ha sokan közülük évekig, évtizedekig más városban, más országban élnek, éltek.
 
Lányi Béla építész végzettségű, a nemrég elhunyt díszpolgárunk, Török Ferenc tanítványa volt. Béla azonban építészeti tevékenysége mellett gyakran a misszióinak sikerei révén hallható a rádióban és tucatnyi sajtótermény követi szeretetteljes tevékenységét , mint ahogy Lányi Béla mondja : "A szerzetesi hivatás minden esetben az Istentől jön, Istentől kapjuk. Számomra már a szerzetesi képzés folyamán egyre inkább előtérbe került, hogy gyakorlati dolgokon keresztül, mint amilyen pl. egy építkezés, az oktatás vagy a szociális munka is, el lehet jutni az emberekhez és formálni a világnézetüket, mellyel ráirányítjuk figyelmüket az egyház szentségi szolgálatára.."
 
Korábbi "Beszélgetések" során egyházközségünk érdeklődő híveinek bár beszámolt a Cebu-ban tartott Eucharisztikus Kongresszusról, majd a százmilliós keresztény ország irányításában bekövetkezett változásokról. 
Más és más kontinensen dolgozva számolt be honfitársainknak, adott kitekintést gyakran nem csak térben, de időben is a katolikus szeretet-szolgálatok misszióiról, és mellette saját építészeti, oktatói tevékenységéről.   
 
Lányi Béla 1987-ben, Ausztriában lépett be a verbita missziósrendbe, melynek hivatalos neve Isteni Ige Társasága (Societas Verbi Divini, SVD). A rendi képzés után örökfogadalmat tett, mint missziós szerzetestestvér -a szerzetesrend gyakorlati tevékenységgel foglalkozó tagjai-.Missziós kiküldetése a volt Szovjetunióba szólt, Fehéroroszországba. Négy egyházmegye építési igazgatójaként az egyházi infrastruktúra helyreállításában vett részt. 
Az utóbbi hónapokban Fehérország is gyakran a legfőbb háborús hírek központjában szerepel, még ha Orosztország mellett is. 
Hétéves fehéroroszországi munka után továbbképzésre küldte a Társaság az Egyesült Államokba, majd néhány évig Magyarországon dolgozott. Innen küldték ki a Fülöp-szigetekre, ahol a missziós szerzetesrend egyetemén dolgozik. 
Építészeti szaktárgyakat és hittant oktat. 

Lányi Bélával folytatott, 5 évvel ezelőtti beszélgetésnek több aktualitása  is volt. A Budapestiek számára a legfontosabb az volt, hogy Cebuban, az ottani Világkongresszuson jelentették be, hogy Budapest ad otthont a következő Eukarisztikus Világkongresszusnak. 
 
mostani különleges aktualitás, hogy Fülöp-Szigetek bekerült a világ leggazdagabb országainak listájában a legfelső ötödbe  34.-helyen áll a kétszáz ország között. (Magyarország 57. helyen áll. ) Ez a gazdagság ugyan megoszlik a nagy lélekszámú országban, de félezer év gyarmatbirodalmi megszállás megszűnése után ötven évvel már stabil. Fülöp-szigetek Ázsia egyetlen katolikus országa, mely gazdaságában, hitében, lélekszámában egyaránt kiemelkedően fejlődve már több mint 100 millió keresztény otthona. Bár a lakosság nagyobb része templomba járó keresztény hívő, de szokásaik, világképük eltérő az európaiak által gyakorolt formáktól. 
A Fülöp-szigeteken élő őslakos filippínó emberek bizonyos dolgokat elfogadnak, bizonyos dolgokat nem. 
"Van bennük egyfajta gyarmati gondolkodás, ami azt jelenti, hogy a fehér emberrel kapcsolatban pozitív és negatív előítéleteik vannak. Azt gondolják, hogy jobban képzett, ami sokszor igaz is. Azt is gondolják, hogy intelligensebb, amit azért nem lehet így kijelenteni. Ugyanakkor azt is gondolják, hogy a fehér ember ravasz, önző és kihasználja őket. Sokszor tapasztalom meg közöttük, amikor építész szakmáról beszélünk, hogy azt mondják: „Te ezt jobban tudod, de mégis meg kell gondolnunk, milyen szándékkal mondod, amit mondasz, nehogy csőbe húzz minket. Ez kicsit megnehezíti a dolgomat, de ha az ember nyugodtan teszi a dolgát, hittel és odaadással, akkor működik."
A Budavári Beszélgetésekben megszokott módon, az az előadás követően az előadóhoz záporozhatnak majd a kérdések, szerteágazó témában, amikor is várhat, hogy majd egy pohár bor sütemények mellett  ...  az együttlét már baráti , őszinte beszélgetéssé nemesül.
 
Várjuk a vele való reményeink szerinti 2025-ös következő találkozót, amikor újabb ismereteinkkel....... a következő mérföldkőhöz érkezünk. 
 
Rendezvényünkön való részvétel ingyenes, regisztrációhoz sem kötött.
Szeretettel és itallal, süteménnyel várjuk az érdeklődőket.
Pálffy László